09 413 166 00

Vaihde ja päivystys 24/7

ark: 8 - 16

la - su: Suljettu

Lukkojen huolto

Lukkojen huolto kotona tai ammattilaisella

Lukkojen säännöllisellä huollolla varmistat lukkojen moitteettoman toiminnan vuodesta toiseen. Lukkojen omatoiminen huolto on varsin vaivaton toimenpide: tippa ompelukone- tai lukkoöljyä lukon teljille, avainpesään sekä sisäpuolen vääntönupin juureen. Tarkista, että vääntönupin ja painikkeen ruuvit ovat tiukasti kiinni.

 

Tekemällä huollon kerran vuodessa varmistat, että lukkosi ovat aina mukavan helppokäyttöisiä. Myös sisäovien painikkeiden, kilpien ja wc-vääntönuppien ruuvien kiristys on aika ajoin paikoillaan.

ABLOY-riippu- ja -kalustelukot huollat helposti lisäämällä muutaman tipan lukkoöljyä avainpesään.

Huomaathan, että lukot toimivat vain, kun ovi on huolellisesti suljettu. Oven lukittuminen on aina syytä varmistaa työntämällä ovea – etenkin, jos ovessa on tiukat tiivisteet. Käyttölukon takalukittuessa kuuluu pieni, mutta merkittävä napsahdus: se on merkki siitä, että ovi on varmasti lukossa. Käyttölukon lukitustilan voi tarkistaa helposti myös painikkeesta kokeilemalla.

Muista aina, että jos avaimesi katoaa tai muutat uuteen asuntoon, sinun on syytä sarjoituttaa asuntosi lukot uudelleen. Uudelleensarjoituksella varmistat, ettei edellisillä asukkailla ole asuntosi avainta.

Teettäessäsi kaikki lukitustyöt ABLOY valtuutetussa lukkoliikkeessä voit olla varma, että lukitusturvallisuutesi on osaavissa käsissä.

ABLOY PRIVAT -lukon käyttö

Hätätilanteiden varalta asuntojen sisäänkäyntiovet on saatava sisäpuolelta auki aina ilman avainta joko vääntönupista tai painikkeesta huoneistossa oltaessa. Tästä syystä käyntioven käyttölukkoon tulee valita ulkopuolella avainpesällä ja sisäpuoleisella vääntönupilla varustettu lukkolaite.

Erityisesti asuntojen ulko-oviin suunnitellussa ABLOY PRIVAT -käyttölukossa (lukkorunko ABLOY LC100/LC102) on kaksi käyttötoimintoa: lukitustila ja päiväkäyttötila, jotka ovat valittavissa lukkorungon etupinnassa ns. rintalevyssä olevasta valintanapista. Valintanapin käyttö voidaan estää lukitsemalla se. Kierrä kuusiokoloruuvia noin kaksi kierrosta vastapäivään, kunnes ruuvi pysähtyy. Älä kiristä ruuvia liian tiukalle.

Lukko on lukitustilassa valintanapin ollessa yläasennossa. Lukon telki takalukittuu automaattisesti oven sulkeuduttua. Lukittumisen voi tarkistaa painiketta painamalla. Lukko avataan ulkopuolelta avaimella ja sisäpuolelta vääntönupista.

Lukko on päiväkäyttötilassa valintanapin ollessa ala-asennossa. Lukko ei lukitu vaan on avattavissa aina painikkeesta. Tätä toimintoa on syytä käyttää vain silloin, kun asunnossa ollaan ja ovesta halutaan kulkea ilman avainta.

ABLY LC100/LC102-lukkorungon kanssa on aina käytettävä palautusjousella varustettua painiketta.

Lukon avaaminen avaimella

  1. Käännä avainta myötäpäivään, kunnes avain pysähtyy.
  2. Kierrä avainta vastapäivään takaisin lähtöasentoon.
  3. Ota avain pois lukosta.
  4. Avaa ovi painikkeesta. Lukko lukittuu oven sulkeuduttua. Älä unohda avainta lukkoon!

Lukon avaaminen vääntönupilla

  1. Kierrä nuppia myötäpäivään, kunnes nuppi pysähtyy pystyasentoon.
  2. Avaa ovi painikkeesta.
  3. Vääntönuppi palautuu automaattisesti vaaka-asentoon ja lukko lukittuu oven sulkeuduttua.